Prinsip Asas Diet Seimbang
- Lebihkan pengambilan makanan berserat dan kurangkan makanan berlemak dan kolestrol tinggi.
- Diet seimbang dirancang berdasarkan Piramid Makanan.
Tabiat Makan yang Sihat
- perlu untuk kesihatan badan.
- makan mengikut waktu yang ditetapkan
- remaja perlu makan lebih banyak makanan pembina tubuh dan pemberi tenaga
- kurangkan gula, garam dan lemak
- kunyah makanan dengan sempurna dan minum air secukupnya
- lebihkan pengambilan makanan bervitamin dan garam mineral
- ambil hidangan utama iaitu sarapan, makan tengah hari dan makan malam
PERANCANGAN MENU
Menu - senarai hidangan lengkap untuk suatu sajian.
Perancangan Menu - cara merancang sajian yang seimbang dan berkhasiat.
Tujuan Merancang Menu
Menu - senarai hidangan lengkap untuk suatu sajian.
Perancangan Menu - cara merancang sajian yang seimbang dan berkhasiat.
Tujuan Merancang Menu
- memastikan sajian seimbang dan mengandungi semua nutrien yang diperlukan
- jimatkan masa, tenaga dan bahan makanan
- ikut anggaran belanjawan
- sajian menarik, berkhasiat dan menyelerakan
Faktor yang Mempengaruhi Perancangan Menu
- Jenis Hidangan - majlis formal atau tidak formal
- Kegemaran - supaya semua pihak berpuas hati
- Perbelanjaan - untuk mengelakkan pembaziran kos
- Sumber Makanan Semasa - pilih sumber makanan semasa atau dalam musim kerana lebih segar, murah dan mudah didapati terutamanya buah-buahan bermusim.
- Kemudahan Fizikal - alatan memasak lengkap bagi membantu menyedia, memasak dan menghidang dengan cepat dan sempurna.
- Sumber Masa dan Tenaga - memudahkan dan mempercepatkan penyediaan menu yang dirancang.
- Kepelbagaian - ambil kira faktor variasi dari segi jenis makanan, warna saiz, rasa, tekstur dan kaedah memasak.
- Keperluan - mengandungi nutrien bergantung kepada faktor umur, jantina, saiz tubuh, aktiviti dan kesihatan.
PRINSIP MEMASAK
Prinsip Memasak - memasak makanan menggunakan haba kering dan haba lembap.
Memasak dengan haba kering
- menjadikan makanan lebih enak - mempelbagaikan sajian
- menjadikan makanan selamat dimakan - membaiki rasa dan rupa
- melembutkan makanan - menjadikannya tahan lama
Prinsip Memasak - memasak makanan menggunakan haba kering dan haba lembap.
Memasak dengan haba kering
- memasak makanan dalam udara panas seperti membakar dalam ketuhar, mengril (pancaran haba) dan menggoreng dalam minyak yang panas.
- masak makanan dalam cecair panas atau mengewap makanan.
- menjadikan makanan lebih enak - mempelbagaikan sajian
- menjadikan makanan selamat dimakan - membaiki rasa dan rupa
- melembutkan makanan - menjadikannya tahan lama
14 comments:
Hello there. That's a good note. Gamsahanidar...
Wow... What a good note. While thank you...
Sgt 2 excellent.. Trimas Farahiyah
KOT.... SUSAH KOT NAK BUAT..... SYABAS GILA2 TO YOU
lalalulala
Assalam.. boleh sy guna bahan yg ada dalam ni tuk sy muatkan dalam site frog vle. mohon izin :)
Tq...senang lah nak buat revision utk exam..haha!
Alhamdulillah ada juga org baik hati mcm kak Farahiyah ni.. ;)
terima kasih...amatlah berguna
amat berguna utk pt3 hehehe
Tq
NICE... ...
이 정말 도움이됩니다.나는 한국에서 왔어요 그리고 난 말레이시아에서 공부하고,이것은 정말 좋은이다. 너무 감사함니다! 짱!
Nota nie telah memudahkan sy untuk mengulang kaji . trima kc ~
Post a Comment